Opis produktu
Oregano Mana Gea pochodzi z certyfikowanych, organicznych farm w Górach Parnas, w Lakonii położonej na południowo-wschodniej części półwyspu Peloponez w Grecji – jednego z najlepszych regionów na świecie do uprawy tego niezwykłego zioła.
Greckie oregano jest uznawane za najbardziej aromatyczne, pełne ciepłego, gorzkawego i wyrazistego smaku. Charakteryzuje się dużą zawartością karwakolu i tymolu – dwóch naturalnych fenoli. Wykazano, że posiada wyraźne właściwości antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, antybakteryjne – wzmożone (szczególnie) w połączeniu z oliwą extra virgin Mana Gea.
Słowo "oregano" pochodzi od Greckich "ópos" – góra i "yávos" – chwała, jasność, czyli roślina, która rozjaśnia górę.
Przyprawa idealna do: drobiu, chleba, ziemniaków, sera feta, sałatek, sosów na bazie pomidorów, ciast, a także jako dodatek w marynatach do mięs i ryb.
Warto dodać szczyptę oregano pod koniec gotowania potraw, aby nie straciły aromatu.
100% Organiczne Oregano.
Zobacz stronę producenta »
W południowo-wschodniej Grecji, w regionie Laconia, około 300 km od Aten i 90 km od Sparty, można znaleźć jeden z najbardziej historycznych i ekscytujących regionów - Monemwazja. Dom - Mana Gea. Obszar historyczny, o jednej z najbogatszych tradycji oraz kultury wytwarzania oliwy na świecie.
Grecja w porównaniu z jakimkolwiek innym krajem na świecie ma najdłuższą historię produkcji oliwy oraz niezliczone grono producentów doskonałej oliwy z oliwek.
Mana Gea w starożytnym języku greckim oznacza ,,Matkę Ziemię”
Oliwa premium z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno, elegancka i wyrafinowana, o bardzo niskiej kwasowości poniżej 0,3%. Mana Gea Extra Virgin to znakomite połączenie lokalnych odmian oliwek "Athinoelia" i „Koroneiki”, dające doskonały i zrównoważony pełny smak, aromat; bogate w składniki odżywcze i witaminy, w wyniku czego powstaje jedną z najlepszych oliw Extra Virgin na świecie.
Uzyskiwana bezpośrednio z ręcznie zbieranych oliwek i wyłącznie tradycyjną metodą przy wykorzystaniu środków mechanicznych.