Risotto włoskie - co to jest?

Kto nie zna najbardziej popularnego dania we Włoszech? Chyba nie ma takiej osoby. Risotto, bo o tym mówimy jest kojarzone właśnie z kuchnią włoską. Najpierw może warto przypomnieć co to jest risotto, a więc jest potrawą gotowaną z dodatkiem bulionu, do uzyskania kremowej konsystencji. Wiele rodzajów risotto zawiera masło, wino oraz cebulę. We Włoszech risotto podaje się jako danie pierwsze, poprzedzające danie główne.

Najlepsze risotto - składniki

Podstawowym składnikiem tego dania jest ryż, oczywiście z włoskich upraw, z doliny Padu. Drugą sprawą jest baza smakowa, przeważnie jest nią masło i podsmażona cebula, ewentualnie czasem czosnek. Na tym praży się ryż, by zwiększyć jego wchłanialność, opcjonalnie zamiast masła stosuje się także oliwę z oliwek (sprawdź naszą oliwę grecką lub portugalską).

Jak się robi risotto, jak ugotować risotto?

Jak zrobić risotto? Ważny jest sposób gotowania, bowiem ryżu nie zalewa się całą porcją bulionu tylko systematycznie nim podlewa. Kiedy ryż z cebulą dostatecznie się upraży to do niego dolewa się pół szklanki wina, które jest szybko wchłaniane przez ryż. Następnie stopniowo dolewa się po łyżce wazowej bulionu, cały czas mieszając i czekając, aż wszystko się wchłonie, a jeśli tak to znów wlewa się kolejną porcję. W ten sposób uwalnia się skrobia zawarta w ziarnach i tworzy się zawiesisty sos. Różne dodatki trafiające w międzyczasie do sosu świadczą o jego treści. Na koniec do risotto trafia garść tartego parmezanu i jeszcze jedna porcja masła. Najważniejsze jest, aby w końcowym efekcie potrawa osiągnęła półpłynną i kremową konsystencję. Przed podaniem Risotto odstawia się na kilka minut, by odpoczęło.

Przepis na risotto czyli jak zrobić dobre risotto

Przepisów na risotto jest wiele, można przygotować wersję mięsną albo wegetariańską. Do risotto pasują zarówno warzywa, owoce morza jak i aromatyczne zioła. Najlepsze jest to w tej potrawie, że dodatki możemy dobierać według własnych upodobań. Przygotowując risotto potrawy nie solimy, gdyż już bulion sam w sobie jest słony. Jednak dobrze komponuje się z szafranem, oregano i tymiankiem. Ugotowaną potrawę można posypać świeżo zmielonym pieprzem bądź natką z pietruszką. Wszystko zależy od naszego gustu i wyczucia smaku. Jako danie popisowe risotto przygotowują najwięksi mistrzowie kuchni.

Pomysł na risotto - przygotuj samodzielnie prawdziwe risotto!

Jak wiadomo nie każdy dobrze czuje się w kuchni, dlatego z pomocą przychodzą gotowe produkty. Jeśli chcesz zjeść specjał kuchni włoskiej, a nie czujesz się na siłach, by je umiejętnie przyrządzić to firma gli Aironi posiada gotowe produkty, które bez problemu przygotuje każdy i uzyska mistrzowskie włoskie danie. Jeśli masz ochotę na idealne risotto z krewetkami i curry to będzie dla Ciebie świetna propozycja. Wystarczy przeczytać przepis na opakowaniu i przygotować bezbłędnie potrawę w ciągu jedynie 15 minut. Nie dość, że uzyskamy potrawę jak prosto z prawdziwej włoskiej restauracji to dodatkowo zaoszczędzimy czas na przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są już gotowe, najlepszy ryż do risotto, krewetki, przyprawy, wystarczy tylko dodać oliwę z oliwek lub wino. W ofercie naszego sklepu internetowego dostępne są również inne rodzaje risotto, na przykład z salami i fasolą, risotto z truflami, z ciecierzycą i bekonem oraz z serem pecorino i pieprzem. Do produkcji risotto używamy ryżu carnaroli, który według Włochów oceniany jest najwyżej jako ryż używany do risotto.


Showing 1 - 5 of 5 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć