Opis produktu
Często nazywany „królewskim” - ryż średnioziarnisty, pochodzący z upraw w prowincji Vercelli w północnych Włoszech.
Uważany za jeden z najlepszych odmian. Wysoko ceniony przez Włochów, charakteryzuje się jędrną strukturą i dużą zawartością skrobi, która wydziela się podczas gotowania.
Wprost stworzony do risotto ze względu na jego niezwykłą zdolność wchłaniania płynów, bez rozpadania się. Idealnie łączy się z owocami morza, homarem, krabami.
Charakterystyczny posmak sprawia, że komponuje się też z deserami.
Ryż Carnaroli z uwagi na swoją strukturę ziaren jest doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych z warzywami, mięsem.
Ryż Gli Aironi jest delikatnie oczyszczany, zachowuje zewnętrzną warstwę ziaren, dzięki czemu maksymalnie absorbuje wszystkie składniki podczas gotowania.
Ryż posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
To najlepiej przyswajalne przez nasz organizm zboże, obfitujące w magnez, cynk, żelazo, fosfor, miedź i selen, a także witaminy z grupy B. Obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto jest bardzo wolno trawiony, dzięki czemu jest polecany osobom, dla których smukła sylwetka ma znaczenie.
ISTOTNA WSKAZÓWKA: Ryż Carnaroli gotujemy w dużej ilości, lekko osolonej wody -podobnie jak makaron. Czas gotowania zależy od pożądanego stopnia miękkości ziaren ryżu.