Sól morska

Dobrze przyprawiona i posolona potrawa to punkt obowiązkowy w polskiej kuchni. Co prawda nadmiar soli nie wpływa korzystnie na organizm, ale jej ograniczone ilości są potrzebne, by odpowiednio funkcjonował. Warto więc...

Sól morska

Dobrze przyprawiona i posolona potrawa to punkt obowiązkowy w polskiej kuchni. Co prawda nadmiar soli nie wpływa korzystnie na organizm, ale jej ograniczone ilości są potrzebne, by odpowiednio funkcjonował. Warto więc postawić na zdrowszą opcję, niż ogólnie znana sól. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się sól morska – jako zamiennik klasycznej soli kuchennej.

Sól morska – właściwości

Sól morska jest zdrowym źródłem sodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego działania organizmu. Dzięki niemu mięśnie i układ nerwowy funkcjonują odpowiednio. Sól morska wspomaga organizm w trawieniu białka oraz węglowodanów. Sól morska dostarcza też do organizmu magnez, dzięki któremu dobrze funkcjonują kości i zęby, a także minimalizuje się ryzyko chorób serca. Dzieci w okresie wzrostu powinny spożywać ograniczone ilości soli – dla prawidłowego rozwoju mózgu.

Sól morska i sól kamienna

Sól morska jest produktem całkowicie naturalnym, w odróżnieniu od mocno przetworzonej soli kuchennej, która w procesie produkcji utraciła magnez, jod i cenne minerały. Kolor soli kuchennej uzyskuje się poprzez dodanie środków wybielających. Natomiast sól morska jest przekazywana konsumentom jako zupełnie naturalny produkt – może być więc lekko szarawa i wilgotna, co wskazuje na dużą zawartość minerałów. Sól morska ma jednak mocny smak, do potraw dodaje się jej więc mniej niż soli kuchennej.
Showing 1 - 6 of 6 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć