Sól morska

Dobrze przyprawiona i posolona potrawa to punkt obowiązkowy w polskiej kuchni. Co prawda nadmiar soli nie wpływa korzystnie na organizm, ale jej ograniczone ilości są potrzebne, by odpowiednio funkcjonował. Warto więc postawić na zdrowszą opcję, niż ogólnie znana sól. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się sól morska – jako zamiennik klasycznej soli kuchennej.

Sól morska – właściwości

Sól morska jest zdrowym źródłem sodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego działania organizmu. Dzięki niemu mięśnie i układ nerwowy funkcjonują odpowiednio. Sól morska wspomaga organizm w trawieniu białka oraz węglowodanów. Sól morska dostarcza też do organizmu magnez, dzięki któremu dobrze funkcjonują kości i zęby, a także minimalizuje się ryzyko chorób serca. Dzieci w okresie wzrostu powinny spożywać ograniczone ilości soli – dla prawidłowego rozwoju mózgu.

Sól morska i sól kamienna

Sól morska jest produktem całkowicie naturalnym, w odróżnieniu od mocno przetworzonej soli kuchennej, która w procesie produkcji utraciła magnez, jod i cenne minerały. Kolor soli kuchennej uzyskuje się poprzez dodanie środków wybielających. Natomiast sól morska jest przekazywana konsumentom jako zupełnie naturalny produkt – może być więc lekko szarawa i wilgotna, co wskazuje na dużą zawartość minerałów. Sól morska ma jednak mocny smak, do potraw dodaje się jej więc mniej niż soli kuchennej.

Sól morska francuska

Dobrze posolona i przyprawiona potrawa to obowiązkowy warunek, który musi być spełniony, by potrawa była smaczna i abyśmy z chęcią ją jedli. Sól morska od soli kuchennej różni się przede wszystkim sposobem pozyskiwania oraz ma nieco odmienny smak, za to skład chemiczny obydwu jest zbliżony. Zarówno sól kuchenna jak i morska, mają taki sam wpływ na ludzki organizm, gdyż zawartość sodu w obu rodzajach jest taka sama, bowiem wynosi 40%. Różnią się natomiast sposobem pozyskiwania, smakiem i zapachem.

Sól morska a sól kuchenna - która sól jest najzdrowsza?

Sól morską uzyskuje się przez odparowanie wody morskiej, a więc jest naturalnym składnikiem. Znajduje się w niej duża ilość składników mineralnych, które mają duży wpływ właśnie na smak, zapach i przede wszystkim kolor soli. Naturalna sól morska ma kolor lekko szary, a na przykład sól kuchenna jest biała, ale to ze względu na dodanie środków wybielających. Sól morska jest także wilgotna, ze względu na wysoką zawartość minerałów, za to sól kuchenna jest sypka i sucha. Sól kuchenną wykopuje się z kopalni pod ziemią, dlatego różni się od soli morskiej zupełnie innym smakiem i podobnymi, ale trochę odmiennymi składnikami mineralnymi.

Sól morska - właściwości i skład

Właściwości soli morskiej powinny być wszystkim dobrze znane i cenione, właściwości prozdrowotne i kosmetyczne warunkuje jej skład. Właściwości soli morskiej mogą różnić się w zależności od tego, z jakiego miejsca się je wydobywa. Składnikami zawartymi w soli są: chlor, sód, magnez, wapń, potas oraz siarczany. Sól morska może mieć szeroki zakres stosowania, od doprawiania wielu potraw, po usuwanie bólu zatok. Często stosowana jest jako detergent, wystarczy wymieszać ją z octem, wodą lub sokiem z cytryny i w ten sposób można uzyskać domowy odplamiacz do ubrań i dywanów. Z kolei w kosmetyce również posiada cenne właściwości, garść kryształków wykorzystana do pielęgnacji ciała pomaga usunąć szkodliwe toksyny, działa relaksująco, poprawia krążenie i przyspiesza metabolizm komórkowy.

Sól morska na zatoki i na katar - inne zastosowania soli morskiej

Dla kobiet bardzo ważne również jest to, że wygładza i ujędrnia skórę, poprawia krążenie, a także poprawia koloryt skóry. Dobrze sprawdza się w zwalczaniu cellulitu i redukowaniu rozstępów. Można także zrobić domowy peeling do ciała na bazie soli oraz oliwy z oliwek. Dzięki wmasowaniu tej mieszanki w skórę, staje się miękka i odżywiona. Natomiast okłady z soli uprażonej na patelni, przykładane do czoła pomagają walczyć z bólami głowy i również świetnie łagodzą bóle zatok.

Sól morska spożywcza - zastosowanie jako środek ochrony

Ta jakże cenna sól morska ma jeszcze inne pozytywne właściwości, stosuje się ją jako naturalny środek ochrony przed mrówkami. Wystarczy rozsypać ją na podłodze, przy oknie, między drzwiami, a nieproszeni goście wtedy nie wejdą do domu. Jeśli chcemy uchronić się przed ślimakami, to sól kuchenna również spełni swoją rolę, wystarczy tylko rozsypać ją przy warzywach, a uporczywe szkodniki znikną. Jak widzimy, sól morska jest zdrowszym zamiennikiem popularnej soli kuchennej, warto więc postawić na nią, jako na zdrowszą opcję. Co prawda nadmiar soli niekorzystnie wpływa na nasz organizm, ale jej małe ilości są potrzebne, by organizm dobrze funkcjonował, poza tym posiada szereg innych pozytywnych właściwości, które zostały wymienione powyżej.

Gdzie kupić sól morską?

W naszym sklepie internetowym znajdą Państwo najwyższej jakości francuską sól morską French Gourmet, która na całym świecie ceniona jest za swoje walory smakowe i właściwości prozdrowotne. Aktualnie w ofercie posiadamy sól morską z różnymi dodatkami: kwiatem Merlot, z bazylią i cebulą, z przyprawami kuchni prowansalskiej, baskijskiej i kuchni śródziemnomorskiej oraz z czosnkiem i ziołami.
Showing 1 - 6 of 6 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć