- Najnowsze zbiory 2024
CENA WYSYŁKI OD 9,99 ZŁ
Zamówienia złożone do godziny 11:00 są wysyłane tego samego dnia (w dni robocze).
Oliwa z oliwek extra virgin Hiszpańska 0,5l
Doskonała oliwa extra virgin produkowana w Jaén (region Andaluzji). Oliwki odmiany Arbequina zbierane są od końca września do początku października kiedy mają najlepsze właściwości smakowe i zdrowotne. Firma Pago De Espejo kontroluje na farmie cały proces zbioru oliwek, a oliwa produkowana jest w ściśle określonych warunkach , aby zachować wszystkie właściwości.
Butelka odzwierciedla kolor dojrzałych oliwek odmiany Arbequina w okresie zbiorów.
Farma La Codesa została założona przez rodzinę Espejo w 1920 roku. Obecnie na terenie posiadłości ( o powierzchni 200 hektarów) rośnie ponad 8000 stuletnich drzew oliwnych.
Farma rodziny Espejo posiada własną tłocznię, gdzie produkowana jest oliwa extra virgin, aby w pełni kontrolować jakość od momentu zbiorów, poprzez proces tłoczenia i finalnie butelkowania.
Priorytetem jest nie ilość, ale jakość.
W rezultacie otrzymujemy świeżą, pełnowartościową oliwę.
Dzisiaj w czwartym pokoleniu rodziny Espejo firma zarządzana jest przez same kobiety ( zobacz zdjęcie poniżej).
Jak powstaje oliwa Pago de Espejo?
Oliwa z oliwek jest produkowana poprzez skrupulatną selekcję wszystkich zebranych owoców, tak aby zawsze trafiały do olejarni w idealnym stanie. Po dotarciu na miejsce są poddawane procesowi tłoczenia w ciągu 24 godzin, dzięki czemu ich właściwości pozostają nienaruszone. Następnie AOVE (w hiszp. oliwa z oliwek extra virgin) jest ekstrahowana bez podgrzewania i chemikaliów i dekantowana w naturalnym procesie. Cały ten dokładny proces pozwala zachować wszystkie cechy organoleptyczne, które klasyfikują oliwę z oliwek, jako bardzo zdrową dla serca i układu krążenia , dzięki wysokiemu stężeniu kwasu oleinowego i polifenoli.
Aromat: średnio intensywny, owocowy. Wyczuwalne bardzo wyraźne aromaty orzecha , zielonych migdałów, jabłek, bananów. zielne, takie jak liście oliwne, świeżo skoszona trawa, pomidory i migdały.
Smak: ma słodkie wejście z delikatnymi niuansami, gdzie widać obecność owoców i trawy. Bardzo zrównoważony, przyjemny i harmonijny. Oliwa jest bardzo delikatna w smaku.
Idealna do: chleba, warzyw, kurczaka , białej ryby, owoców morza, pomidorów, sałatek.
Bardzo niska kwasowość ≤ 0,16%
Polifenole: wysoka zawartość 280 mg/Kg. Według rozporządzenia UE 432/2012, oliwy z zawartością 250 mg/kg polifenoli lub więcej kwalifikują się jako „olej o wysokiej zawartości polifenoli”.
Cechy sensoryczne oliwy:
Zbiory: 2024
- Pojemność
- 500ml
- Kraj pochodzenia
- Hiszpania
- Rejon
- Andaluzja
- Odmiany Oliwek
- Arbequino
- Cechy sensoryczne - Owocowy (1-100)
- 95
- Cechy sensoryczne - gorzki (1-100)
- 50
- Cechy sensoryczne - pikantny (1-100)
- 50
- Kwasowość
- ≤ 0,19%
- Certyfikat BIO
- Nie
- Nasza subiektywna opinia :)
- Delikatna
