Ciastka kruche Cantuccini

Włoskie ciastka cantuccini to doskonały przykład słodyczy uwielbianych nie tylko przez Włochów. Wyrabiane w cukierniach Italii ciastka kruche zawsze odznaczają się najwyższą jakością, co powoduje, że włoskie ciasteczka rozchwytywane są we wszystkich europejskich krajach. Cantuccini są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Są nie tylko znakomitym dodatkiem do kawy, ale również słodkością zdrową dla organizmu. Przykładem na smaczne, klasyczne włoskie ciasteczkaciasteczka cantuccini, nazywane również cantucci.

Ciastka cantuccini – czym są?

Kruche ciastka to smakołyk każdego z nas. Takie ciasteczka idealnie nadają się na przekąskę w ciagu dnia.  Słodycze pochodzące z Włoch to zazwyczaj produkty proste do przygotowania i jednocześnie niezwykle smaczne – i tak można podsumować także cantuccini. Ciastka te pochodzą z Toskanii i charakteryzują się dodatkiem posiekanych migdałów oraz miodu, co nadaje ciasteczkom niezwykły smak i aromat. Włoskie ciasteczka cantuccini są doskonale chrupkie, a ich konsystencję i smak podkreślimy dzięki porannej kawie. W regionie, z którego pochodzą ciasteczka cantuccini, podaje się je również z winem. 

Ciastka cantuccini – naturalne składniki

Ciasteczka cantuccini wyrabia się z naturalnych składników, dlatego ich smak jest niepowtarzalny. Oprócz migdałów i miodu dodaje się do nich również czekoladę mleczną i gorzką, żurawinę oraz przyprawy do słodkich dań, np. kardamon, cynamon, goździki czy miętę. Dzięki swojej konsystencji - ciastka kruche i składowi ciastka cantuccini można przechowywać nawet do kilku tygodni w metalowej puszce, codziennie ciesząc się ich smakiem przy porannej kawie. Cantuccini to idealna przekąska w ciągu dnia w pracy czy podczas spotkania z przyjaciółmi.

Włoskie ciasteczka Cantuccini

Włoskie ciastka Cantucii to smakołyk uwielbiany nie tylko przez Włochów, ale także ludzi na całym świecie. Są to kruche ciastka wyrabiane we Włoskich cukierniach, tworzone z niezwykłą dbałością odznaczają się najwyższą jakością. Dzięki temu tak chętnie są rozchwytywane we wszystkich krajach europejskich.

Pyszne ciastka Cantucci uwielbiają wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli. Wykonane są z naturalnych składników, więc bez obaw możemy je jeść, gdyż nie dość, że są zdrowe to i mają pyszny niepowtarzalny smak. Są znakomitym dodatkiem zarówno do kawy, jak i do herbaty, a także do innych napojów, idealnie nadają się jako przekąska między posiłkami. Słodycze, które pochodzą z Włoch to produkty proste do przygotowania, a jednocześnie tak smaczne, że ciężko im się oprzeć. Bez wątpienia Cantucci to jeden z najpopularniejszych klasyków włoskich słodkości, chrupiące ciasteczka na pewno  zachwycą każde podniebienie. Pochodzą z Toskanii, a ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu większego problemu, dlatego można spróbować przygotować je samemu w domu. Jest to świetny pomysł na coś słodkiego, idealnie można je połączyć z kawą, herbatą, czy nawet winem.

Cantucci to podwójnie pieczone ciastka. To, że są dwa razy pieczone w piekarniku sprawia, że dzięki temu są niezwykle chrupkie i kruche, wręcz aż rozpływają się w ustach. Zawierają dużo, grubo siekanych migdałów i najczęściej mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Przechowywać je można długo, bo nawet kilka tygodni mogą leżeć w szczelnie zamkniętej puszce czy słoiku. Tradycyjnie podaje się je ze słodkim winem deserowym, ale świetnie pasują także do mlecznego cappuccino, a także do innych napojów. Wszystko zależy od naszych upodobań, każdy ma swój gust i wybiera swoje ulubione połączenie.

Ciastka Cantuccini - gdzie kupić?

Cantucci bez wątpienia są słodkim wypiekiem, ale z wyglądu przypominają popularne w Polsce sucharki. W Polsce ciasteczka Cantucci dostępne są w kilku polskich sklepach, ale też można wykonać je w domu samemu. W naszym sklepie internetowym dostępna jest cała gama włoskich ciasteczek Cantuccini w atrakcyjnej cenie, ciasteczka dostępne z żurawiną, z mleczną czekoladą, z ciemną czekoladą, z migdałami.

Ciastka włoskie Cantucci - historia

Cantucci w obecnej formie pojawiły się po raz pierwszy w XVI wieku, we wspomnianej wcześniej Toskanii. Rzymscy żołnierze znali jeszcze wersję słoną, natomiast wersja słodka pojawiła się później w mieście Prato. Niegdyś, migdały nie były zbytnio rozpowszechnione, dlatego do produkcji ciasteczek używano dużych ilości cukru. Na początku XX wieku, kiedy migdały były już ogólnodostępne, to ciastka stały się znane z połączenia właśnie z drobno siekanymi migdałami. Ciastka z natury są suche i można je długo przechowywać, nie tracą swojego smaku i aromatu, dlatego Włosi zdecydowali się eksportować je. Ciastka Cantucci dostępne są na wagę w każdej Toskańskiej cukierni, a także w sklepach zapakowane w pudełka. Również dostępne są w sklepach wielu innych krajów, nie tylko we Włoszech. Ciastka Cantucci są idealną przekąską w ciągu dnia, czy to w pracy, szkole, a także podczas spotkania z przyjaciółmi. Są doskonale chrupkie tak, że ich smak i konsystencja zachwyci każdego, a w połączeniu z kawą czy herbatą będzie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Showing 1 - 6 of 6 items
Koszyk 0 Koszyk

Brak produktów

Darmowa wysyłka! Wysyłka
0,00 zł Koszt całkowity

Zamówienie

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć