Ciastka kruche Cantuccini
Włoskie ciastka cantuccini to doskonały przykład słodyczy uwielbianych nie tylko przez Włochów. Wyrabiane w cukierniach Italii ciastka kruche zawsze odznaczają się najwyższą jakością, co powoduje, że włoskie ciasteczka rozchwytywane są we wszystkich europejskich krajach. Cantuccini są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Są nie tylko znakomitym dodatkiem do kawy, ale również słodkością zdrową dla organizmu. Przykładem na smaczne, klasyczne włoskie ciasteczka są ciasteczka cantuccini, nazywane również cantucci.
Ciastka cantuccini – czym są?
Kruche ciastka to smakołyk każdego z nas. Takie ciasteczka idealnie nadają się na przekąskę w ciagu dnia. Słodycze pochodzące z Włoch to zazwyczaj produkty proste do przygotowania i jednocześnie niezwykle smaczne – i tak można podsumować także cantuccini. Ciastka te pochodzą z Toskanii i charakteryzują się dodatkiem posiekanych migdałów oraz miodu, co nadaje ciasteczkom niezwykły smak i aromat. Włoskie ciasteczka cantuccini są doskonale chrupkie, a ich konsystencję i smak podkreślimy dzięki porannej kawie. W regionie, z którego pochodzą ciasteczka cantuccini, podaje się je również z winem.
Ciastka cantuccini – naturalne składniki
Ciasteczka cantuccini wyrabia się z naturalnych składników, dlatego ich smak jest niepowtarzalny. Oprócz migdałów i miodu dodaje się do nich również czekoladę mleczną i gorzką, żurawinę oraz przyprawy do słodkich dań, np. kardamon, cynamon, goździki czy miętę. Dzięki swojej konsystencji - ciastka kruche i składowi ciastka cantuccini można przechowywać nawet do kilku tygodni w metalowej puszce, codziennie ciesząc się ich smakiem przy porannej kawie. Cantuccini to idealna przekąska w ciągu dnia w pracy czy podczas spotkania z przyjaciółmi.
Włoskie ciasteczka Cantuccini
Włoskie ciastka Cantucii to smakołyk uwielbiany nie tylko przez Włochów, ale także ludzi na całym świecie. Są to kruche ciastka wyrabiane we Włoskich cukierniach, tworzone z niezwykłą dbałością odznaczają się najwyższą jakością. Dzięki temu tak chętnie są rozchwytywane we wszystkich krajach europejskich.
Pyszne ciastka Cantucci uwielbiają wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli. Wykonane są z naturalnych składników, więc bez obaw możemy je jeść, gdyż nie dość, że są zdrowe to i mają pyszny niepowtarzalny smak. Są znakomitym dodatkiem zarówno do kawy, jak i do herbaty, a także do innych napojów, idealnie nadają się jako przekąska między posiłkami. Słodycze, które pochodzą z Włoch to produkty proste do przygotowania, a jednocześnie tak smaczne, że ciężko im się oprzeć. Bez wątpienia Cantucci to jeden z najpopularniejszych klasyków włoskich słodkości, chrupiące ciasteczka na pewno zachwycą każde podniebienie. Pochodzą z Toskanii, a ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu większego problemu, dlatego można spróbować przygotować je samemu w domu. Jest to świetny pomysł na coś słodkiego, idealnie można je połączyć z kawą, herbatą, czy nawet winem.
Cantucci to podwójnie pieczone ciastka. To, że są dwa razy pieczone w piekarniku sprawia, że dzięki temu są niezwykle chrupkie i kruche, wręcz aż rozpływają się w ustach. Zawierają dużo, grubo siekanych migdałów i najczęściej mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Przechowywać je można długo, bo nawet kilka tygodni mogą leżeć w szczelnie zamkniętej puszce czy słoiku. Tradycyjnie podaje się je ze słodkim winem deserowym, ale świetnie pasują także do mlecznego cappuccino, a także do innych napojów. Wszystko zależy od naszych upodobań, każdy ma swój gust i wybiera swoje ulubione połączenie.
Ciastka Cantuccini - gdzie kupić?
Cantucci bez wątpienia są słodkim wypiekiem, ale z wyglądu przypominają popularne w Polsce sucharki. W Polsce ciasteczka Cantucci dostępne są w kilku polskich sklepach, ale też można wykonać je w domu samemu. W naszym sklepie internetowym dostępna jest cała gama włoskich ciasteczek Cantuccini w atrakcyjnej cenie, ciasteczka dostępne z żurawiną, z mleczną czekoladą, z ciemną czekoladą, z migdałami.
Ciastka włoskie Cantucci - historia
Cantucci w obecnej formie pojawiły się po raz pierwszy w XVI wieku, we wspomnianej wcześniej Toskanii. Rzymscy żołnierze znali jeszcze wersję słoną, natomiast wersja słodka pojawiła się później w mieście Prato. Niegdyś, migdały nie były zbytnio rozpowszechnione, dlatego do produkcji ciasteczek używano dużych ilości cukru. Na początku XX wieku, kiedy migdały były już ogólnodostępne, to ciastka stały się znane z połączenia właśnie z drobno siekanymi migdałami. Ciastka z natury są suche i można je długo przechowywać, nie tracą swojego smaku i aromatu, dlatego Włosi zdecydowali się eksportować je. Ciastka Cantucci dostępne są na wagę w każdej Toskańskiej cukierni, a także w sklepach zapakowane w pudełka. Również dostępne są w sklepach wielu innych krajów, nie tylko we Włoszech. Ciastka Cantucci są idealną przekąską w ciągu dnia, czy to w pracy, szkole, a także podczas spotkania z przyjaciółmi. Są doskonale chrupkie tak, że ich smak i konsystencja zachwyci każdego, a w połączeniu z kawą czy herbatą będzie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Z Toskanii pochodzą również pyszne kruche ciasteczka znane jako biscotti di Prato czy biscottini. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „biscoctus”, które oznacza „podwójnie pieczone”. Powstały w leżącym niedaleko Florencji miasteczku Prato (stąd człon „di Prato”), a dziś uwielbiają je smakosze słodyczy na całym świecie.
Ciastka biscottini – przysmak Toskanii
Biscotti mają stosunkowo twardą strukturę, przypominającą nieco sucharki. Z tego powodu najczęściej spożywa się je, maczając w gorącym napoju – kawie, herbacie czy czekoladzie. Wybornie smakują także ze słodkim winem. We Włoszech podaje się biscottini z toskańskim winem deserowym Vin Santo, serwując je w charakterze deseru po kolacji. Prócz tego wielu turystów przywozi te włoskie sucharki jako pamiątki z urlopu.
Współcześnie można spotkać się z przeróżnymi wariacjami podwójnie pieczonych ciasteczek, ale pierwotna receptura zakłada zaledwie kilka składników. Zgodnie z tradycyjnym przepisem do biscottini wykorzystuje się wyłącznie mąkę, jaja i cukier oraz migdały. Nie używa się drożdży ani tłuszczu. Ci, którzy lubią eksperymentować ze smakami, mogą sięgnąć po ciastka biscottini, w których migdały zostały zastąpione orzechami laskowymi albo pistacjami. Można też znaleźć wersje z suszonymi owocami (m.in. żurawina, figa), z dodatkiem czekolady, cynamonu czy wiórków kokosowych.
Ze względu na swój prosty skład oraz sposób wypiekania biscottini wyróżniają się długą trwałością. Można je przechowywać przez wiele tygodni i cieszyć się smakiem oraz chrupkością, kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sprawdzą się doskonale jako przekąska przed snem, maczane w ciepłym mleku.