Włoskie ciastka

Włoskie ciastka

BISCOTTIFICIO BELLI CIASTKA CANTUCCINI PGI 250G

Biscottificio Belli
8003655502594
10,99 zł
Opis produktu Ciastka migdałowe cantuccini 250g. Wspaniały przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych na całym świecie. Nieziemsko chrupiące, delikatnie słodkie ciastka cantucci, rozpływają się w ustach, tworząc doskonały duet z poranną kawą, czy też lampką wina. Swoją formą przypominają nieco polskie sucharki. Polecamy wersję z migdałami, które...
Włoskie ciastka

BISCOTTIFICIO BELLI CIASTKA CANTUCCINI Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 250GR

Biscottificio Belli
8003655132005
9,99 zł
Opis produktu Ciastka cantuccini z mleczną czekoladą 250g. Poczuj aromat wspaniałych włoskich ciastek! Cantucci to tradycyjne włoskie ciastka, których historia sięga XVI wieku i miasta Prato, leżącego niedaleko Florencji. Znane są również pod nazwą cantuccini lub biscotti (z łacińskiego biscotus oznacza podwójne pieczenie). Nazwę swoją zyskały właśnie...
BISCOTTIFICIO BELLI CIASTKA CANTUCCI Z CIEMNĄ CZEKOLADĄ 200GR
  • -35%
Włoskie ciastka

BISCOTTIFICIO BELLI CIASTKA CANTUCCI Z CIEMNĄ CZEKOLADĄ 200GR

Biscottificio Belli
8003655122006
5,84 zł 8,99 zł
Opis produktu Ciastka cantuccini z czekoladą 200g. Delektuj się najwyższą jakością i wyrafinowanym smakiem Toskanii. Cantucci to tradycyjny deser toskańskiej kuchni, stanowiący jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów toskańskiego cukiernictwa. Słodką nutę zawdzięczają odrobinie miodu oraz ciemnej czekolady. Idealną chrupkość uzyskuje się poprzez...

Ciastka kruche Cantuccini

Włoskie ciastka cantuccini to doskonały przykład słodyczy uwielbianych nie tylko przez Włochów. Wyrabiane w cukierniach Italii ciastka kruche zawsze odznaczają się najwyższą jakością, co powoduje, że włoskie ciasteczka rozchwytywane są we wszystkich europejskich krajach. Cantuccini są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Są nie tylko znakomitym dodatkiem do kawy, ale również słodkością zdrową dla organizmu. Przykładem na smaczne, klasyczne włoskie ciasteczka są ciasteczka cantuccini, nazywane również cantucci.

Ciastka cantuccini – czym są?

Kruche ciastka to smakołyk każdego z nas. Takie ciasteczka idealnie nadają się na przekąskę w ciagu dnia.  Słodycze pochodzące z Włoch to zazwyczaj produkty proste do przygotowania i jednocześnie niezwykle smaczne – i tak można podsumować także cantuccini. Ciastka te pochodzą z Toskanii i charakteryzują się dodatkiem posiekanych migdałów oraz miodu, co nadaje ciasteczkom niezwykły smak i aromat. Włoskie ciasteczka cantuccini są doskonale chrupkie, a ich konsystencję i smak podkreślimy dzięki porannej kawie. W regionie, z którego pochodzą ciasteczka cantuccini, podaje się je również z winem. 

Ciastka cantuccini – naturalne składniki

Ciasteczka cantuccini wyrabia się z naturalnych składników, dlatego ich smak jest niepowtarzalny. Oprócz migdałów i miodu dodaje się do nich również czekoladę mleczną i gorzką, żurawinę oraz przyprawy do słodkich dań, np. kardamon, cynamon, goździki czy miętę. Dzięki swojej konsystencji - ciastka kruche i składowi ciastka cantuccini można przechowywać nawet do kilku tygodni w metalowej puszce, codziennie ciesząc się ich smakiem przy porannej kawie. Cantuccini to idealna przekąska w ciągu dnia w pracy czy podczas spotkania z przyjaciółmi.

Włoskie ciasteczka Cantuccini

Włoskie ciastka Cantucii to smakołyk uwielbiany nie tylko przez Włochów, ale także ludzi na całym świecie. Są to kruche ciastka wyrabiane we Włoskich cukierniach, tworzone z niezwykłą dbałością odznaczają się najwyższą jakością. Dzięki temu tak chętnie są rozchwytywane we wszystkich krajach europejskich.

Pyszne ciastka Cantucci uwielbiają wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli. Wykonane są z naturalnych składników, więc bez obaw możemy je jeść, gdyż nie dość, że są zdrowe to i mają pyszny niepowtarzalny smak. Są znakomitym dodatkiem zarówno do kawy, jak i do herbaty, a także do innych napojów, idealnie nadają się jako przekąska między posiłkami. Słodycze, które pochodzą z Włoch to produkty proste do przygotowania, a jednocześnie tak smaczne, że ciężko im się oprzeć. Bez wątpienia Cantucci to jeden z najpopularniejszych klasyków włoskich słodkości, chrupiące ciasteczka na pewno  zachwycą każde podniebienie. Pochodzą z Toskanii, a ich przygotowanie nie powinno sprawić nikomu większego problemu, dlatego można spróbować przygotować je samemu w domu. Jest to świetny pomysł na coś słodkiego, idealnie można je połączyć z kawą, herbatą, czy nawet winem.

Cantucci to podwójnie pieczone ciastka. To, że są dwa razy pieczone w piekarniku sprawia, że dzięki temu są niezwykle chrupkie i kruche, wręcz aż rozpływają się w ustach. Zawierają dużo, grubo siekanych migdałów i najczęściej mają cytrynowy lub pomarańczowy aromat. Przechowywać je można długo, bo nawet kilka tygodni mogą leżeć w szczelnie zamkniętej puszce czy słoiku. Tradycyjnie podaje się je ze słodkim winem deserowym, ale świetnie pasują także do mlecznego cappuccino, a także do innych napojów. Wszystko zależy od naszych upodobań, każdy ma swój gust i wybiera swoje ulubione połączenie.

Ciastka Cantuccini - gdzie kupić?

Cantucci bez wątpienia są słodkim wypiekiem, ale z wyglądu przypominają popularne w Polsce sucharki. W Polsce ciasteczka Cantucci dostępne są w kilku polskich sklepach, ale też można wykonać je w domu samemu. W naszym sklepie internetowym dostępna jest cała gama włoskich ciasteczek Cantuccini w atrakcyjnej cenie, ciasteczka dostępne z żurawiną, z mleczną czekoladą, z ciemną czekoladą, z migdałami.

Ciastka włoskie Cantucci - historia

Cantucci w obecnej formie pojawiły się po raz pierwszy w XVI wieku, we wspomnianej wcześniej Toskanii. Rzymscy żołnierze znali jeszcze wersję słoną, natomiast wersja słodka pojawiła się później w mieście Prato. Niegdyś, migdały nie były zbytnio rozpowszechnione, dlatego do produkcji ciasteczek używano dużych ilości cukru. Na początku XX wieku, kiedy migdały były już ogólnodostępne, to ciastka stały się znane z połączenia właśnie z drobno siekanymi migdałami. Ciastka z natury są suche i można je długo przechowywać, nie tracą swojego smaku i aromatu, dlatego Włosi zdecydowali się eksportować je. Ciastka Cantucci dostępne są na wagę w każdej Toskańskiej cukierni, a także w sklepach zapakowane w pudełka. Również dostępne są w sklepach wielu innych krajów, nie tylko we Włoszech. Ciastka Cantucci są idealną przekąską w ciągu dnia, czy to w pracy, szkole, a także podczas spotkania z przyjaciółmi. Są doskonale chrupkie tak, że ich smak i konsystencja zachwyci każdego, a w połączeniu z kawą czy herbatą będzie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Z Toskanii pochodzą również pyszne kruche ciasteczka znane jako biscotti di Prato czy biscottini. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „biscoctus”, które oznacza „podwójnie pieczone”. Powstały w leżącym niedaleko Florencji miasteczku Prato (stąd człon „di Prato”), a dziś uwielbiają je smakosze słodyczy na całym świecie.

Ciastka biscottini – przysmak Toskanii

Biscotti mają stosunkowo twardą strukturę, przypominającą nieco sucharki. Z tego powodu najczęściej spożywa się je, maczając w gorącym napoju – kawie, herbacie czy czekoladzie. Wybornie smakują także ze słodkim winem. We Włoszech podaje się biscottini z toskańskim winem deserowym Vin Santo, serwując je w charakterze deseru po kolacji. Prócz tego wielu turystów przywozi te włoskie sucharki jako pamiątki z urlopu.

Współcześnie można spotkać się z przeróżnymi wariacjami podwójnie pieczonych ciasteczek, ale pierwotna receptura zakłada zaledwie kilka składników. Zgodnie z tradycyjnym przepisem do biscottini wykorzystuje się wyłącznie mąkę, jaja i cukier oraz migdały. Nie używa się drożdży ani tłuszczu. Ci, którzy lubią eksperymentować ze smakami, mogą sięgnąć po ciastka biscottini, w których migdały zostały zastąpione orzechami laskowymi albo pistacjami. Można też znaleźć wersje z suszonymi owocami (m.in. żurawina, figa), z dodatkiem czekolady, cynamonu czy wiórków kokosowych.

Ze względu na swój prosty skład oraz sposób wypiekania biscottini wyróżniają się długą trwałością. Można je przechowywać przez wiele tygodni i cieszyć się smakiem oraz chrupkością, kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Sprawdzą się doskonale jako przekąska przed snem, maczane w ciepłym mleku.

 

Produkt dodany do listy życzeń
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć